Ce tip de structură este indicat să utilizezi pentru casă, bloc, clădire de birouri?

Alegerea tipului de structură, mai ales în faza de temă de arhitectură sau de proiecție a investiției este importantă din perspectivă financiară și a resurselor angrenate.

Din punct de vedere structural, respectiv al siguranței, tipul de structură ales poate face diferența în utilizarea post seism a clădirii. Indiferent de tipul de structură, toate au sarcina de a răspunde conform parametrilor normativelor după care au fost proiectate din punct de vedere al rezistenței și siguranței.

Proiectare structuri de rezistență prevede ca în situația unui seism important, denumit cutremur de proiectare, structura de rezistență să aibă degradări, însă să poată să se susțină pe ea după acest eveniment. Acest lucru presupune că 100% după un cutremur de proiectare va trebui să intervin asupra ei prin lucrări de expertizare și consolidare. În conformitate cu normativele actuale, cutremurului de proiectare îi este asociată o probabilitate de depășire de 20% în 50 de ani.

Această perspectivă, de puternică degradare, corespunde structurilor în sistemul “clasic” de realizare, în care energia datorată acțiunii seismice este consumată prin deformații concentrate în elemente structurale.

Există sisteme moderne la care zonele de disipare și degradare se pot înlocui după incidența unui cutremur mare. Aceste sisteme au o utilizare redusă astăzi în România, însă pentru instituții sau clădiri încadrate în clasa I de importanță le-am considera obligatorii ca utilizare.

Avantajul sistemului „clasic” este dat de valoarea inițială redusă de investiție, în FEMA P-58-7/ 2018, “Building the Performance You Need – A Guide to State-of-the-Art Tools for Seismic Design and Assessment”, link FEMA, un ghid american pentru aspecte generale de proiectare seismică, este relevat cel mai bine acest aspect al costului inițial, dar și riscurile.


fig. 1 Opțiunile de abordare ale unei investiții noi sau consolidări (imagine preluată din FEMA P-58-7/2018)

După cum se poate observa, acest ghid nu tratează doar problematica costului inițial și nevoia de profit a investiției, ci și costul pe alte tipuri de resurse. Din această perspectivă, observăm că pentru clădirile noi, proiectate în baza prevederilor de cod costurile de reparații după un cutremur important sunt similare cu cele inițiale.

Revenind la instituții importante, spitale, prefecturi, ministere, bănci etc. importanța utilizări imediate post seism este importantă, dacă nu crucială.

Ca investitor privat alegerea sistemului structural se face în funcție de tipul de business, mai exact de forma acestuia de funcționare, evaluând riscurile care pot decurge în situația de reparații post seism și de suspendare a activității pe durata reparațiilor.

Astfel alegerea sistemului structural reprezintă un aspect mai complex decât costul (consumul) de materiale la metru pătrat util.

Este esențial ca planul de investiție (de business), tema de proiectare, să conțină o analiză din această perspectivă, ținând seama că România este o țară cu o activitate seismică importantă, cutremurele cu intensitate importantă sunt cu frecvență redusă, însă pot avea un impact mare economic și social.

Expertizarea, consolidarea clădirilor existente și proiectarea celor noi cu sisteme performate de dispare a energiei o considerăm importantă în viitorul apropiat.

Răspunsul adecvat la ce tip de structură este indicat să utilizezi pentru casă, bloc, clădire de birouri, ar fi: cât îți permiți astăzi și în viitor pentru gestionarea riscurilor și a siguranței tale .

Pentru clădirile existente RTC1/2022 “Ghid pentru realizarea de lucrări de intervenții integrate la clădirile rezidențiale” sprijină manageri de proiect să realizeze un plan al investiției și modului de abordare a acesteia. Ghidul tratează aplicarea integrată a măsurilor pentru creșterea eficienței energetice și reducerea riscului seismic, luând în considerare, de asemenea, și cerințele fundamentale privind securitatea la incendiu, igiena și sănătatea mediului interior, siguranța utilizatorilor și accesibilitatea în exploatare, protecția împotriva zgomotului, utilizarea sustenabilă a resurselor naturale, cu integrarea esteticii și calității arhitecturale a mediului construit. Include informații privind beneficiile unei abordări integrate a intervențiilor asupra clădirilor existente și include factori de declanșare pentru intervențiile integrate care fundamentează decizia de intervenție integrată